O tym, że warto jeść szpinak, nie trzeba przekonywać nikogo. Osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia potrafią docenić właściwości zdrowotne tej niepozornej rośliny. Warto zwrócić uwagę, że szpinak znali już średniowieczni Arabowie, którzy przywieźli go z jednej ze swoich wypraw do Presji. Do Europy trafił wiele lat później, a do wzrostu jego popularności w znacznym stopniu przyczyniły się pielęgniarki. Stosowały napary sporządzone z liści szpinaku i podawały go osobom osłabionym. Dzięki piciu tego napoju, chorzy bardzo szybko wracali do sił. Dzięki badaniom naukowców ze Stanów Zjednoczonych, dobroczynne działanie szpinaku zostało potwierdzone naukowo.
Udowodniono, że szpinak należy do grupy produktów bogatych w żelazo i z tego powodu powinny go spożywać osoby cierpiące z powodu anemii. Roślina ta stanowi także dobre źródło wapnia minerału będącego jednym z podstawowych budulców kości. Szpinak stanowi nieocenione źródło licznych witamin. W jego liściach znajdujemy witaminy C, E, K, B1, B2, a ponad to zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki jod i mangan, stanowi także źródło karotenu.