Zbliża się lato, a wraz z nim sezon na owoce. Wszystkie są pełne witamin i cennych składników odżywczych. Ale w całym tym kalejdoskopie dziesiątek gatunków nie zapominajmy o tych, które są najbardziej zdrowe dla naszych organizmów – zdecydowanie trzeba tu wymienić wiśnie, nie bez powodu od lat wykorzystywane w ludowej medynie.
Na pozór wydaje się, że wiśnie do najzdrowszych nie należą – to przecież ponad 80% wody. A jednak w tych kilkunastu procentach mieści się prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów, a przede wszystkim przeciwutleniaczy, które chronią przed zmianami nowotworowymi. Spożywanie wiśni chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, układu moczowego, cukrzycą i bezsennością. Owoc ten posiada także właściwości wspomagające odchudzanie, dzięki wysokiej zawartości błonnika przyśpieszającego przemianę materii.
Dlatego warto latem kupować i raczyć się świeżymi wiśniami, a poza sezonem wybierajmy wiśnie w postaci przetworzonej. Może nie będą tak zdrowe, ale na pewno zapewnią naszym organizmom wiele korzyści.