Jeśli twoim celem jest utrata kilogramów, zdecydowanie powinnaś wprowadzić do swojej diety czerwoną herbatę. Niektórzy wręcz nazywają ją „zabójcą tłuszczu”. Ale nie jest to jedyny atut, jaki charakteryzuje ów napar. Poza tym, że stymuluje on pracę jelit, a tym samym wspomaga przemianę materii i przyśpiesza metabolizm, dodatkowo obniża poziom cholesterolu, dostarcza wiele fluoru, magnezu, białka i wapnia, poprawia krążenie krwi (obniża ciśnienie), chroni przed próchnicą, poprawia koncentrację, wspomaga pamięć, pomaga usunąć toksyny z organizmu, w sposób ogólny wzmacnia organizm i wiele więcej. Herbata czerwona polecana jest także kobietom w ciąży, zwłaszcza jedna jej odmiana – Rooibos – która jest wolna od teiny.
Aby nie utracić wspaniałych właściwości herbaty czerwonej, należy ją odpowiednio parzyć. Czas powinien mieścić się w granicach 3-7 minut, przy czym woda, którą zalewamy susz, powinna być miękka i o niższej temperaturze niż wrzenia. Ten proces ważny jest także z powodu walorów smakowych – unikniemy gorzkiego posmaku.